Coaching methodiek

Mijn werkwijze is gebaseerd op verschillende coaching methodieken. De Goodfield Methodiek, de INSA methodiek en Mensgerichte coaching waarbij ik gebruik maak van verschillende specialismen en tools. 

Mensgerichte coaching is een redelijk op zichzelf staand begrip en spreekt denk ik voor zich. Over de specifieke methodieken die ik toepas, geef ik je graag wat meer achtergrond informatie. Zo informeer ik je graag over specialismen en tools die ik inzet om bepaalde resultaten te boeken.

Coaching van Begeleiders Social Domein | Antoinette Hoek - Coach Eindhoven

Coaching methodiek non-verbale communicatie als bron van informatie

De Duitse Arts, Dr Theodor Piderit legde in 1867 als eerste een voorzichtig verband tussen microbewegingen die zich herhaalden in het gezicht en bepaalde persoonlijkheidskenmerken. Begin 1970 deed de Amerikaanse psycholoog B.A. Goodfield PhD per toeval dezelfde ontdekking.

Hij startte met het filmen van de gesprekken met zijn cliënten. Zo kwam hij erachter dat microbewegingen die zichtbaar waren in het gezicht, een relatie hadden met bepaalde onderwerpen en emoties. Hij ontdekte dat deze bewegingen patronen hadden. Deze koppelde hij vervolgens aan twaalf strategietypes. Van deze types wist hij gedrag te voorspellen.

Goodfield beschouwt wat in het gezicht zichtbaar is als een manifestatie van oude besluiten en impactvolle gebeurtenissen in iemands leven. Ook laat het zien hoe iemand met spanning en stress omgaat. Of anders gezegd, wat iemands coping strategieën zijn. Deze, deels onbewuste, strategieën ontwikkel je al vanaf het moment dat je geboren wordt.

In feite beschikt je lichaam dus over heel belangrijke informatie met een directe relatie naar de oorspong van persoonlijk, vaak onbewust ontwikkelde, strategieën. Niet alleen ontwikkelde Goodfield een manier om bij die informatie te komen, maar ook om oude besluiten en gedragsstrategieën te herzien. De methode blijkt keer op keer zeer effectief.

In 2011 is de methode wetenschappelijk onderzocht en doorontwikkeld door INSA

Dit onderzoek is vernieuwend en tot op de dag van vandaag uniek. In de afgelopen 60 jaar is het (internationale) wetenschappelijk onderzoek naar microbewegingen in het gezicht, bijna uitsluitend gericht geweest op de vraag: “In welke mate zeggen gezichtsuitdrukkingen wel of niet iets over de (gevoelde) emoties van de persoon?”

INSA is de eerste die microbewegingen vanuit een heel andere invalshoek heeft onderzocht en ook een nieuwe dimensie aan heeft kunnen tonen. Wat uit het onderzoek blijkt, is dat iedereen een kenmerkend en zich steeds herhalend repertoire laat zien van microbewegingen, ongeacht de situatie. Eveneens toont het aan dat deze bewegingen bijna 100% onbewust zijn. Onbewust betekent ook; niet beïnvloedbaar en dat maakt die microbewegingen zo interessant. Dat maakt ze namelijk een betrouwbare bron van informatie.

Mijn toolbox

Goodfield Methodiek   
INSA Methodiek           
The Work                     
IEMT (Integral Eye Movement Therapy)                           
Rake Vragen                 
Mensgericht Coachen   
Mediator

Werkwijze en tarieven | Antoinette Hoek Coaching Eindhoven